Wij willen trouwen/een partnerschap registreren

Home > Trouwen/partnerschap in T-diel > Wij willen trouwen/een partnerschap registreren

Wij willen trouwen/een partnerschap registreren

Op deze pagina leggen wij uit wat er bij een ondertrouw (melding voorgenomen huwelijk) komt kijken. Voordat jullie kunnen trouwen of een partnerschap aan kunnen gaan, moeten jullie namelijk eerst (digitaal) een melding voorgenomen huwelijk doorgeven.

Trouwen of registreren van het partnerschap kan op zijn vroegst 14 dagen na ontvangst van de ondertekende melding. Na de melding moeten jullie binnen 1 jaar trouwen of registreren.

Voorwaarden voor de ondertrouw en het huwelijk/partnerschap

 • Het huwelijk of de partnerschapsregistratie kan in heel Nederland plaatsvinden. Wanneer jullie besluiten om dit buiten Tytsjerksteradiel te doen, doe je de melding in de gemeente van jullie keuze.
 • Is 1 of beide van jullie Nederlander EN wonen jullie beide in het buitenland? Dan moeten jullie de melding van voorgenomen huwelijk doen in de gemeente Den Haag
 • Kiezen jullie voor Tytsjerksteradiel? Vul het digitale formulier in. Tijdens het invullen van het formulier kunnen jullie al veel keuzes maken voor jullie huwelijk/partnerschap. Nadat wij het ingevulde formulier hebben ontvangen, nemen wij binnen 48 uur (tijdens werkdagen) contact met jullie op om een vervolgafspraak te maken. Tijdens deze afspraak op het gemeentehuis worden de laatste details en vragen met jullie besproken. Ook kunnen jullie de kosten betalen (het liefst per pin).
 • Wilt u het formulier liever op papier invullen? Open dan het .pdf formulier onderaan deze pagina. U verstuurt dit formulier naar Postbus 3 9250 AA Burgum.
 • Een datum voor het huwelijk of de partnerschapsregistratie kunnen jullie plannen tijdens (het maken van) de vervolgafspraak. Voorkeur voor een huwelijksdatum en -tijd kunnen jullie in het formulier aangeven.

Digitaal melding doen

Op dit moment is het wettelijk nog niet mogelijk om de melding voorgenomen huwelijk volledig digitaal te doen. Daarom hebben wij voorlopig nog een handtekening nodig van de aanstaande bruidsparen die de melding online hebben doorgegeven. Na het online doorgeven krijg je een bevestiging in je mailbox. De verplichte wachttermijn van 14 dagen voordat je kunt trouwen, gaat pas in op het moment dat jullie langs zijn geweest voor de vervolgafspraak.

Vervolgafspraak

Tijdens de vervolgafspraak op het gemeentehuis hebben jullie beide de volgende documenten nodig:

 • Legitimatiebewijs: een geldig rijbewijs, paspoort of Nederlandse identiteitskaart of vreemdelingendocument.
 • Zijn er op het moment van de digitale melding nog geen getuigen bekend? Dan mogen jullie de kopieën ook later toesturen.
 • Ben je geen Nederlander? Dan kan het zijn dat wij je nog om aanvullende documenten vragen.

Naamgebruik

Tijdens de ondertrouw kunnen jullie beide een ‘verklaring naamgebruik’ ondertekenen. Je kiest dan welke naam je na het huwelijk of geregistreerd partnerschap wilt gebruiken. Je krijgt door deze keuze dus geen andere geslachtsnaam, het gaat alleen om een keuze voor het naamgebruik in het dagelijks leven.

Jullie kunt beiden kiezen uit de volgende mogelijkheden:

 • je eigen naam
 • naam van de echtgenoot of partner
 • naam van de echtgenoot of partner, gevolgd door de eigen naam
 • eigen naam, gevolgd door de naam van de echtgenoot of partner

Kosten

De melding voorgenomen huwelijk is gratis. De kosten voor de huwelijksvoltrekking of registratie partnerschap worden tijdens de ondertrouw betaald.

Ambtenaar van de burgerlijke stand

Het huwelijk of de partnerschapsregistratie wordt voltrokken door een buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand van uw keuze. Op de pagina Trouwambtenaren worden de ambtenaren van de burgerlijke stand van Tytsjerksteradiel aan jullie voorgesteld.

Trouwen in Tytsjerksteradiel

Wil je informatie over trouwen of een geregistreerd partnerschap in de gemeente Tytsjerksteradiel? Wij hopen dat je op deze website alle antwoorden op je vragen kunt vinden!

Als dat niet lukt kun je het reactieformulier invullen of bellen naar telefoonnummer 14 0511 (zonder netnummer).