Trouwen, geregistreerd partnerschap of samenlevingscontract?

Home > Trouwen/partnerschap in T-diel > Trouwen, geregistreerd partnerschap of samenlevingscontract?

Trouwen, geregistreerd partnerschap of samenlevingscontract?

Wanneer jullie een relatie voor de wet wilt vastleggen zijn hiervoor 3 keuzes:

 • het burgerlijk huwelijk,
 • het geregistreerd partnerschap;
 • een samenlevingscontract.

Op www.rijksoverheid.nl staat alle informatie over de belangrijkste overeenkomsten en verschillen tussen de 3 mogelijkheden. Bijvoorbeeld over de rechten en plichten, en de regels om te kunnen trouwen of een geregistreerd partnerschap of samenlevingscontract te hebben. Ook staat op deze website beschreven wat de rechten en plichten zijn als jullie uit elkaar gaan.


Voorwaarden voor het huwelijk/partnerschap

 • Het huwelijk of de partnerschapsregistratie kan in heel Nederland plaatsvinden. Wanneer jullie besluiten om dit buiten Tytsjerksteradiel te doen, doen jullie de melding in de gemeente van jullie keuze.
 • Is één van jullie, of zijn jullie beiden Nederlander EN wonen jullie beiden in het buitenland? Dan moeten jullie de melding van voorgenomen huwelijk doen in de gemeente Den Haag. 
 • Kiezen jullie voor Tytsjerksteradiel? Vul het digitale formulier in. Tijdens het invullen van het formulier kunnen jullie al veel keuzes maken voor jullie huwelijk/partnerschap. Nadat wij het ingevulde formulier hebben ontvangen, nemen wij binnen 48 uur (tijdens werkdagen) contact met jullie op om een vervolgafspraak te maken. Tijdens deze afspraak op het gemeentehuis worden de laatste details en vragen met jullie besproken. Na afloop van deze afspraak betalen jullie de eventuele kosten (het liefst per pin).
 • Een datum voor het huwelijk of de partnerschapsregistratie kunnen jullie plannen tijdens (het maken van) de vervolgafspraak. Voorkeur voor een huwelijksdatum en -tijd kunnen jullie in het formulier aangeven.

Verschillen trouwen en geregistreerd partnerschap

Tegenwoordig zijn er wettelijk gezien weinig verschillen meer tussen trouwen of een geregistreerdpartnerschap. Dit zijn de belangrijkste verschillen die er nog zijn:

 • Jullie hoeven elkaar niet het jawoord te geven bij een geregistreerd partnerschap.
 • Het beëindigen van het huwelijk kan alleen via de rechter. Bij een geregistreerd partnerschap kan dit via een notaris of advocaat, behalve als jullie minderjarige kinderen hebben of als jullie het niet met elkaar eens zijn. Dan moeten jullie net zoals bij een huwelijk naar de rechter.
 • Een geregistreerd partnerschap kan worden omgezet naar een huwelijk. Een huwelijk kan niet worden omgezet in een geregistreerd partnerschap.
 • In andere landen wordt het geregistreerd partnerschap niet altijd erkend of er gelden andere regels. Houd hier rekening mee als jullie plannen hebben om in het buitenland te gaan wonen.

Trouwen in Tytsjerksteradiel

Wil je informatie over trouwen of een geregistreerd partnerschap in de gemeente Tytsjerksteradiel? Wij hopen dat je op deze website alle antwoorden op je vragen kunt vinden!

Als dat niet lukt kun je het reactieformulier invullen of bellen naar telefoonnummer 14 0511 (zonder netnummer).