Nederlander worden door naturalisatie

Home > Inwoners > Nederlander worden door naturalisatie

Nederlander worden door naturalisatie

U vindt hier informatie over: "Samenvatting"

Samenvatting

Als niet-Nederlander kunt u op verschillende manieren Nederlander worden. Als u geen Nederlander kunt worden door optie, kunt u een aanvraag indienen voor naturalisatie tot Nederlander. Dit doet u bij de gemeente waar u ingeschreven staat.

U vindt hier informatie over: "Wat u moet weten"

Wat u moet weten

Voorwaarden

Om te kunnen naturaliseren, gelden een aantal voorwaarden.

  • U bent 18 jaar of ouder;
  • U woont 5 jaar of langer onafgebroken in Nederland met een geldige verblijfsvergunning, of;
  • U bent drie jaar gehuwd en samenwonend met een Nederlander;
  • U hebt uw inburgeringsdiploma behaalt, of bewijs dat u hiervoor vrijstelling hebt gekregen;
  • U hebt de afgelopen 5 jaar in Nederland of het buitenland geen gevangenisstraf uitgezeten, leer- of taakstraf uitgevoerd of hoge geldboete betaald of opgelegd gekregen voor een misdrijf;
  • U moet afstand doen van uw huidige nationaliteit (op deze regel zijn enkele uitzonderingen);
  • U moet de verklaring van verbondenheid afleggen.

Hebt u de nationaliteit van een EU/EER-land of Zwitserland? Dan hoeft u geen verblijfsvergunning te hebben.

Afspraak maken

Voordat u een afspraak maakt, neemt u eerst telefonisch contact op met burgerzaken, via het telefoonnummer 14 0511 om een aantal vragen te doorlopen. Een medewerker van burgerzaken plant dan een afspraak met u in, voor de aanvraag voor naturalisatie. U kunt tegelijk een aanvraag indienen voor uw minderjarige kinderen die in Nederland wonen. U betaalt de kosten op dezelfde dag dat u uw aanvraag indient op het gemeentehuis.

De naturalisatieceremonie

Wordt u genaturaliseerd tot Nederlander? Dan krijgt u een uitnodiging van de gemeente voor de naturalisatieceremonie. U bent verplicht mee te doen aan de ceremonie. U wordt pas Nederlander als u bij de ceremonie de verklaring van verbondenheid aflegt. Hiermee zegt u dat u weet dat de wetten van het Koninkrijk der Nederlanden ook voor u gelden. Bij de ceremonie krijgt u het besluit waarin staat dat u Nederlander bent geworden.

U vindt hier informatie over: "Meenemen"

Meenemen

Voor de afspraak moet u een aantal documenten meenemen, namelijk:

  • Uw verblijfsvergunning;
  • Uw geldige paspoort;
  • Uw inburgeringsdiploma.

Als u getrouwd of geregistreerd partner bent of u woont samen met een Nederlandse partner, en dit staat niet geregistreerd bij de gemeente, moet u dit bewijzen met een van de volgende documenten:

  • Huwelijksakte;
  • Akte van geregistreerd partnerschap;
  • Bewijs dat u 3 jaar of langer samenwoont met een Nederlandse partner.

Let op! Buitenlandse documenten moeten in het Nederlands, Engels, Frans of Duits zijn opgesteld. Als dit niet zo is, moet u de documenten eerst laten vertalen door een in Nederland be√ędigde vertaler.

U vindt hier informatie over: "Kosten"

Kosten

De actuele kosten vindt u op www.ind.nl

U vindt hier informatie over: "Wat ook van belang kan zijn"

Wat ook van belang kan zijn

Voor de voorwaarden en meer informatie kijk op www.rijksoverheid.nl.

Links

Contact opnemen

Raadhuisweg 7
9251 GH Burgum (adres en route)

gemeente@t-diel.nl

Telefoonnummer 14 0511
Bellen vanuit het buitenland
Bereikbaarheid bij calamiteiten

Openingstijden

Heeft u een vraag? WhatsApp ons!
06 21 15 48 97. Het is niet mogelijk om naar dit nummer te bellen of een sms te sturen.

Suggesties voor verbeteringen van deze website?