In de maanden mei, juni en juli is de eikenprocessierups actief. De rups breidt zijn verspreidingsgebied steeds noordelijker uit. De eikenprocessierups heeft brandharen die gezondheidsklachten kunnen geven voor mensen en dieren. Het is daarom belangrijk om de rupsen te vermijden en te bestrijden. U kunt helpen bij het signaleren van de eikenprocessierups.

Melding doen met Fixi

Meer informatie over de rups

Op de website van de Gemeentelijk Gezondheidsdienst (GGD) vindt u informatie over gezondheidsklachten die de rups kan veroorzaken en hoe u klachten kunt voorkomen.

Meer informatie over de eikenprocessierups en hoe u deze herkent leest u op de website van Processierups.nu, op de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Wat kost het?

Rupsen op gemeentelijke grond worden na een melding door de gemeente verwijderd. Dit kost u niets.

Vindt u de rupsen op uw eigen erf, dan zijn de kosten om de rupsen te laten verwijderen voor u. Verwijderen is overigens niet verplicht: een melding wordt echter wel op prijs gesteld.

Hoe werkt het?

Heeft u de eikenprocessierups gesignaleerd? Geef het dan digitaal via Fixi door of via telefoonnummer 14 0511.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met GGD Fryslân, telefoonnummer 088-22 99 222. U kunt ook kijken op de websites van GGD Fryslan en/of van het ministerie van LNV. Op de website van GGD Fryslân vindt u informatie over gezondheidsklachten die de rups kan veroorzaken en hoe u klachten kunt voorkomen.

Niet alle groepen van rupsen zijn eikenprocessierupsen. Op de linkerfoto ziet u de eikenprocessierups, rechts is de spinselmot.

Eikenprocessierups
Spinselmot